Adéu a 156 anys d’insults a la graderia?

Editorial

El 26 de desembre del 1860, està datat que es va disputar el primer partit de futbol de la història. Sheffield United i Hallam. 156 anys més tard, avui dia, el futbol ha canviat radicalment, i la Federació de Futbol decideix eradicar la violència al futbol, també a les graderies.


El 2016 passarà com l’any que es va fer el primer pas en ferm per tallar de soca-rel el que durant 15 dècades no s’ha pogut fer: controlar la violència verbal a la graderia. En fase de proves al futbol base, la nova normativa que la FCF vol aplicar marcarà un abans i un després, tot i que, no deixa de generar certs dubtes de la seva aplicació. De moment, s’estan fent prova pilots en categories del futbol base.


No cal recordar els incidents que es van viure les dècades dels 80 i 90 a Anglaterra, que es va anar escampant per Europa com una plaga. Itàlia, el va seguir de ben a prop, i Espanya, agafant tots els mals vicis, també va tenir els seus dies foscos de violència a les grades. De fet, no cal anar massa lluny, amb l’assassinat d’un aficionat del Deportivo de la Corunya en mans del Frente Atlètico per temes simplement polítics.


No cal dir que evitar que un grup d’aficionats increpi a jugadors o àrbitres serà difícil d’evitar, amb lleis o sense. El futbol ha tingut màniga ample durant tota la seva història. Insultar a un camp de futbol mai ha portat cap mena de sanció, i inclús molts els fa gràcia certs comentaris -alguns d’ells inclús enginyosos-. El futbol ha crescut amb la permissivitat que en altres aspectes socials no es permet, el de faltar el respecte. La impunitat. La Federació ho vol eradicar, però sap que no serà fàcil. De fet, sembla que s’hagi posat en un camí d’onze bares, però només intentant-ho s’aconsegueix.


Els costums són difícils de canviar i més si és tant radical com el món de les graderies. Molts, esperen tota una setmana per “quedar-se a gust” des del seu seient, i això és difícil de canviar d’un dia per l’altre. Només amb pedagogia, molta pedagogia, i amb el pas del temps, es podria veure una certa evolució.


S’haurà de veure fins a quin punt s’acaba aplicant aquestes normatives que vol la Federació i quins resultats se n’obté.