El mercato

Ja han finalitzat les competicions esportives i s’inicia el que coneixem pel “mercato” de jugadors. Els que marxen i els que venen. Es diu que aquest estiu, després de no poder fitxar a ningú, hi ha d’haver força moviments al Barça, que si marxen Alves, Vermaelen, Bartra, Adriano, Sandro, potser Mascherano i  Bravo  o Ter Stegen i no se sap si algún més.


Quan passa això s’inicien els comentaris al respecte. A ningú sembla que li importi massa que marxi Adriano, ja que aquestes darreres temporades no ha aportat massa a l’equip, tampoc Sandro al que no se li albira futur al Barça. Sembla que no es pot fer res cas que Alves vulgui marxar, ja que te una clàusula que li permet deslligar-se del club si ho notifica abans del dia 15 de juny. Mascherano és un cas diferent, és un jugador que qualsevol entrenador vol tenir al seu equip, important dins i fora del camp. Els porters, tard o d’hora han de veure com els seus camins es separen. Són dos grans porters que volen jugar més i entenc que potser val la pena traspassar a Bravo, que ha tingut dos anys extraordinaris i ara cerca el seu darrer contracte. Alhora pot aportar diners al club.


Queda en Bartra, com cada any, ara sembla que va la definitiva i que marxarà. El Barça ja fa anys que cerca centrals per potenciar la línia defensiva i la reflexió és que no s’ha pogut assentar a l’equip per que l’entrenador no li ha donat minuts. Que Luis Enrique només mira pel present sense tenir en compte que ell marxarà i que l’equip ha de continuar. No he entés mai aquestes reflexions. No conec a cap entrenador que no vulgui guanyar els partits i que vulgui fer fora a aquells jugadors que li poden fer guanyar partits i títols. Bartra ha tingut al primer equip quatre entrenadors i cap d’ells l’ha vist com a central titular. S’han equivocat els quatre?


Algú diu: “Luis Enrique no hi confia però Del Bosque si”. De veritat? O mes aviat és que a la lliga espanyola quasi tots els centrals són estrangers i Del Bosque ha de agafar el que pot, té a Bartra o te a Nacho del Madrid. Quants minuts tindrà Bartra a l’Eurocopa?, a qui retirarà Del Bosque per tal de fer-lo jugar a Piqué o a Ramos?.


Si miro endarrere respecte a les decisions que s’han pres en relació als jugadors de la Masia que no s’han quedat al primer equip,  no detecto cap error. Es va vendre a Cuenca, només cal veure on és. Es va cedir a Tello i ja es veu quin és el seu nivell. Deulofeu no es titular a l’Everton. Montoya va d’un equip a l’altre i ningú se’l vol quedar. Es va vendre a Adama Traoré només ha jugat 184 minuts a l’Aston Vila Anglès.


Cap d’aquests jugadors tenen nivell per tal de jugar a un Barça excel·lent i, en algun moment hi són. Perquè. La resposta és evident. Des de dos punts de vista. D’una banda de gestió del vestidor. No es poden tenir 24 jugadors a la plantilla de nivell similar perquè tots volen jugar i saben que poden fer-ho. Es critica a Luis Enrique per que ha basat la temporada en només 15 jugadors i algú creu que s’hagués guanyat lliga i copa fent rotacions permanents.


L’altra qüestió és econòmica, quin club podria suportar les fitxes i complements de 24 jugadors de nivell i el cas és que se’n necessiten tants per poder fer front a lesions, sancions i també per a entrenar.


Llegeixes, s’ha de mirar més cap el futbol formació. No es pot fabricar un central a la Masia? Sembla que sigui un trencaclosques en el que si poses les peces al lloc que toca sortirà un central i les coses no són així. El darrer va ser Pujol, que ja va arribar al Barça de juvenil i l’anterior va ser Toni Torres.


A la Masia es pot traslladar als jugadors la idea de futbol que te el club, els entrenadors poden treballar aspectes defensius individuals i col·lectius, es poden treballar i millorar aspectes tècnics, però no es pot treballar la imaginació, ni es poden implantar en el jugador qualitats de caràcter que no té. La força, la garra, la mentalitat, cadascú te la que té.