Quan es decideix no riure la gràcia

Des de la passada temporada un àrbitre pot aturar un partit si sent insults des de la graderia, per tal d'eradicar els insults, la xenofòbia i la violència de gènera que es puguin generar a les grades dels partits.

Diumenge, s'obria la temporada per la UE Valls, i durant la primera part del partit, tots els presents que estàvem al municipal, vam poder viure aquest fet. L'àrbitre, Marta Galego, que debutava a la Segona Catalana, igual que els seus liniers, va decidir aturar el partit després de sentir un insult des de la graderia, de caràcter masclista. Va ser enmig d'una polèmica arbitral, per una jugada entre un jugador de la UE Valls i Cambrils Unió. En aquell moment el partit anava 0-0. El comentari, concretament deia que "vete a fregar losplatos", insult que la pròpia àrbitre va registrar després en l'acte del partit.

L'àrbitre, va decidir aturar el partit, tal com indica la nova llei que va instaurar la Federació Catalana de Futbol, i que encara no s'havia aplicat cap cas a Segona Catalana grup 6. Galego es va acostar al delegat de camp i va fer obligar a treure a la persona que havia fet el crit per tal de ser expulsat del municipal. L'acte va ser aplaudit pel públic present.

El Travesser i El Vallenc van ser els únics mitjans que van cobrir el partit i van poder viure in situ la situació viscuda. El més sorprenent -positivament parlant- va ser la normalitat en què va ocórrer. I m'explico. Tothom va usar el sentit comú i tothom va entendre que no era només un "simple" comentari que s'ha sentit en més d'un i de dos camps en el passat, sinó que la gent va decidir no riure la gràcia. I així anem bé. De fet, el que més em va sorprendre van ser els aplaudiments del públic del Vilar cap a l'estament arbitral quan es va reactivar el partit.

Aquests gestos són els que fan avançar a una societat més respectuosa. Tothom s'equivoca -i per desgràcia són pocs els que poden llançar la primera pedra- però l'important és que, quan algú comet un error, se li ha de mostrar el perquè ho ha fet, i diumenge en va ser una bona forma amb la reacció del públic.