El porter, connectat o apartat del joc?

En un futbol on cada dia és més important la construcció del joc i el domini de la pilota per generar ocasions de gol i guanyar partits. Molts entrenadors, ja sigui en en futbol base o en el futbol amateur, s’obliden d’un dels principis del futbol: el primer atacant és el porter. La posició en el camp d’aquest jugador és fonamental tant en atac com en defensa. Aquesta doble tasca, ofensiva-defensiva, defensiva-ofensiva, sembla que alguns la vulguin limitar a l’aspecte d’aturar pilotes. Tots estareu d’acord que la principal funció d’un porter és deixar la porteria a 0, però més enllà d’aquesta funció vital també cal integrar el porter en un dinàmica grupal on sigui protagonista amb la pilota als peus.

L’entrenador de porters és important per estimular i motivar el joc ofensiu del seu deixeble, però ho ha de fer amb tasques que no només siguin millorar els seus reflexes i estímuls amb xuts sense oposició. Cal integrar-lo en una dinàmica amb la resta dels companys i que senti de ben a prop la pressió dels rivals quan ell té la pilota, que doni els recolzaments on cal i com cal, prendre decisions ja siguin per jugar en curt o en llarg. Quantes vegades assistim a l’entrenament i veiem el porter 20-25 minuts escalfant-se de manera solitària?. L’allunyem dels jocs de posició i de possessió i de la realitat del joc. Després exigim que no es tregui del damunt la pilota, que surti jugant o escoltem que no té joc amb els peus. Tot això s’ha de millorar començant amb la relació que han d’establir el tècnic i l’entrenador de porters. Qui marca la pauta de com volem jugar, quin paper té el porter en el joc ofensiu i on volem la pilota i quines referències s’han de buscar en llarg és l’entrenador. Cal pensar tasques de partit també per al porter integrades a l’entrenament i on pugui treballar la comunicació amb la seva defensa, les basculacions defensives, el replegament i sobretot ajudar en la lectura del joc. No s’han d’entrenar exercicis, s’han de saber transferir cap al partit. I això moltes vegades s’oblida, massa sovint perquè el porter el veiem com un aturador del joc, però no com un creador. El porter trenca línies de pressió del rival, orienta el joc i dissenya l’aposta ofensiva de joc en curt o en llarg segons el criteri de cada tècnic.

L’arribada de porters com Ter Stegen, Claudio Bravo i altres perfils similars han obert els ulls a molts entrenadors perquè emfatitzin la visió ofensiva del porter. Cadascú que trïi el que vol exigir, però contextualitzat en el joc. El porter ha d’estar connectat a la realitat del joc d’equip, és un jugador més en la construcció ofensiva. Bé, disculpeu, és el primer. Ha de ser partícep d’aquesta realitat, allunyant-lo només aconseguim perdre un jugador dins del terreny de joc.