L'evolució de les espècies: Els laterals

En aquest article, donarem una pinzellada a com al llarg del temps ha anat evolucionant aquesta posició en el joc.

El joc del futbol és com la vida mateixa, el pas del temps provoca canvis evolutius i els millor adaptats, tiren endavant i provoquen canvis en què venen darrere.
La posició de lateral, va veure en els seus inicis que les característiques que el lloc demanava als jugadors eren bàsicament defensives i no hi havia requeriments ofensius en els jugadors que ocupaven aquestes posicions. Molta gent que va jugar a futbol fa 40 o més anys com a laterals van sentir molts cops dels seus entrenadors "no passis de la ratlla del mig camp" i només ho feien per a treure sacades de banda. La qualitat principal que demanava la posició era la velocitat, ser més ràpid que l'extrem al qual havies de cobrir. Quants partits de l'època començaven amb una pilota llarga a un dels extrems per tal de què lateral i extrem provessin qui era més ràpid!

El pas del temps va portar característiques ofensives a la posició, i les primeres, requerien habilitats d'extrem. Als jugadors de banda de la línia defensiva se'ls hi va començar a demanar arribada fins a la línia de fons i capacitat per a fer bones centrades, d'aquí varen començar a sortir jugadors reciclats de la posició d'extrem a la de lateral i en cobrir tota la banda, el concepte de carrilers. Les exigències tècniques dels jugadors van anar en augment i ja no n'hi havia prou amb córrer i treure's la pilota de sobre. Un bon exemple d'aquest tipus de jugador podria ser Gordillo.

Actualment, estem veient una nova mutació en la posició i ara està fent un híbrid amb la posició d'interior. Els laterals del futur que estan sorgint, són jugadors amb velocitat, fonaments defensius, dotats de tècnica i que han de ser capaços d'incrustar-se a la línia de centrecampistes, superar línies rivals tant en conducció individual com en passades i sense perdre la capacitat d'arribada a línia de fons i centrada quan s'escau. Possiblement i des del meu punt de vista, el jugador que està iniciant aquesta evolució és en Sergi Roberto.