Triguero i Morales, dos miralls per als joves

Sovint escoltem al camps: 'com ha canviat el futbol', 'quin poc esforç o compromís tenen alguns jugadors o 'el futbol ja no és prioritari'. La veritat és que el futbol ha canviat molt i també perquè la societat ho ha volgut. Avui en dia la cultura de l'esforç s'ha esvait ràpidament i la protecció del jugador passa per davant del grup. I el que molts jugadors, pares i fins i tot directius desconeixen que el futbol és un esport de grup i la suma d'individus al col·lectiu millora notablement l'equip i al jugador.

Els joves d'avui en dia ho tenen tot. Camps de gespa, perfectes per jugar, entrenadors cada dia més formats i clubs més estructurats. Tot sembla un camí perfecte per a la bonança del nostre esport. Però davant de tanta perfecció hi ha un engany, una enemistat i una falta de respecte cap al futbol. Aquest mal endèmic és la poca o nula capacitat que tenen alguns jugadors de lluita. Lluitar per ser millors contra ells mateixos, lluitar per jugar més minuts, lluitar per superar situacions complicades com lesions o la poca participació en els partits.

Davant d'aquest panorama cal obrir els ulls i centrar-se en dos referents del futbol català. Santi Triguero, davanter de 41 anys i jugador del Castelldefels de Tercera Divisió i José Miguel Morales, porter de 40 anys del Badalona de Segona Divisió B. Quin secret tenen per mantenir-se en forma? I per jugar amb aquesta edat i competir amb l'exigència que suposa fer-ho a categoria estatal?

La resposta no cal buscar-la en aquesta temporada, ens equivocaríem. La resposta està en la formació que van rebre a l'època de futbol base on segurament es van adonar que això del futbol se centra en millorar dia a dia. I ells, segurament també han passat per lesions o per jugar pocs minuts. I han tirat endavant. La suma d'experiències et fa més fort.

Alguns jugadors decideixen abandonar la lluita perquè avui en dia les excuses i les justificacions tenen més pes que rebelar-se davant el destí momentani. Hem de viure el futbol, patir-lo i plantar-li cara. I si teniu dubtes de com s'ha de fer, pregunteu-li a Santi Triguero o José Miguel Morales. Segur que tindran mil anècdotes i mil consells que us ajudaran a superar moments complicats.

Des d'aquestes línies la meva admiració per tots dos, referents del futbol català.