S'ha obert la veda

Dimarts, al vespre va arribar l'hora que molts desitjaven. El Barça va perdre al camp de la Roma, quan portava una avantatja de 4 a 1 del partit d'anada a Barcelona. Semblava impossible però és realitat i, aquesta circumstància catalogada per alguns de desfeta ha obert la porta a l'anàlisi profund de les raons que van portar al Barça a ser eliminat per la Roma.

Es venia de tres temporades de tibantors amb Luis Enrique a la banqueta entre entrenador i periodistes que segueixen a l'equip. L'entrenador no feia concessions i menys encara a aquells que sabia que estaven esperant la resposta per estripar-lo i va arribar Valderde. Un entrenador amb un altre tarannà, un entrenador que es mostra tranquil, que no defuig cap pregunta a les rodes de premsa, un entrenador més proper, que venia de clubs menors, que havia treballat molt amb les pedreres dels clubs per on ha passat, que semblava que era l'home que portaria pau al vestidor, que preservaria l'estil de joc - el gran grial - i que aniria pujant al primer equip, un rere l'altre als jugadors del Barça B i no ha estat així: Al vestidor d'un equip d'aquestes característiques la pau no existeix, es manté una estabilitat inestable, quan els jugadors que destaquen poden fer el que volen i els altres s'acomoden a aquesta situació. El llibre d'estil no s'ha mantingut i s'ha jugat a altres coses diferents de les que es feia anys enrere. S'ha incorporat un quart migcampista, en detriment d'un davanter; el joc ja no és tan vistós, no hi ha tantes transicions curtes, no es té tanta possessió. No pugen jugadors del B, i juga Sergi Roberto de lateral esquerra, però no es pot dir res perquè els resultats acompanyen. El Barça no ha perdut cap partit de lliga i tampoc a la champions. Els greuges es van acumulant, tot i que alguns ja fa dies que fan l'exercici de crítica. ¡S'ha de poder criticar!. Això és el Barça. El Barça és diferent. Aquí es considera necessària la crítica i vet aquí que l'equip és eliminat de la champions per la Roma. Ja s'ha obert la veda. Ara sí, ara ja es pot criticar obertament a Valverde, sense pietat. Es va equivocar amb el plantejament, amb l'alineació, en no fer canvis, en fer-los tard, en no encertar en els canvis. Es va bloquejar.

Valverde ja fa anys que entrena, no va començar ahir. Entenc que des de fora, des de l'entorn es pugui criticar tot i crec, fins i tot que és bo, però la crítica sempre ha de ser constructiva, ha de tendir a millorar allò que s'està fent, no ha de servir només per determinar que s'ha de fer fora a mig equip i a l'entrenador i també si cal a l'estructura esportiva. El plantejament sembla que va ser el d'un equip menor, poruc, que l'entrenador ja va fer unes declaracions prèvies en les que deia que el que volia és que no passessin coses transcendents i així havia d'haver estat. Avui el Barça estaria classificat. és possible que Valverde vagi dir a Umtití i Alba que no estiguessin atents a les evolucions de Dzeco, que tot l'equip és passeges pel camp, sense intensitat, que tots els jugadors erressin permanentment la passada, que els laterals no pugessin la banda, que defensivament no pressionessin amb força.

Valverde va dir al final el que pensava, que els jugadors que hi havia al camp, tots ells internacionals i avesats en aquesta classe de partits tenien més capacitat que els que hi havia a la banqueta per a resoldre el problema, però no va ser així. S'han de cremar totes les naus. La lliga i la copa, cas que es guanyin ja no són prou. Si no es guanya el triplet, no ets ningú. Però en cas que qui guanyi la lliga i la copa sigui el City, llavors és important, no s'ha de tenir en compte que l'han eliminat de la champions a quarts.

S'ha de tenir el cap clar i fer crítiques constructives, que permetin discernir que cal mantenir i que cal anar a contractar per millorar. Cal poder arribar a discernir perquè jugadors que als altres equips són de primera línia mundial, quan arriben al Barça no serveixen per a res.